VVP instellen Datum laatste wijziging: 21-12-2018 10:38

Naar aanleiding van veel vragen en wensen over berekenen van korting in Bronboek, is er een grote aanpassing doorgevoerd. Er is een nieuwe manier bijgekomen, maar de oude methode blijft het zelfde. Als u niets aanpast blijft alles dus het zelfde.


Bij het artikel is het nu mogelijk om een VVP-Modus in te stellen. Er zijn vijf verschillende mogelijkheden.

1. Niet gedefinieerd. Dit is de initiële waarde voor al bestaande artikelen. Bij het herberekenen op de nieuwe manier worden deze artikelen genegeerd.
2. Op basis van verkoopprijs (Prijs1) Prijs4 = Prijs(prijscode) – VVP% prijscode = De ingestelde prijscode Er wordt dan niet gekeken wat er bij de leverancier als korting is ingevuld. Bij het herbereken proces wordt Prijs 4 herberekend.
3. Op basis van inkoopprijs (Prijs4) Prijs1 = Prijs4 + VVP% Wordt alleen herberekend als bij wijzigen Prijs 4 wordt aangepast. Bij de inkoopprijs wordt een percentage opgeteld. Bij het herberekenen wordt deze genegeerd.
4. Volledig handmatig Prijs4 en Prijs1 worden handmatig ingevuld. VVP staat op 0 en wordt niet gebruikt
5. Op basis van boeksoortkorting De boeksoortkorting van de leverancier wordt gebruikt (zie punt 2). Bij het herbereken proces wordt het VVP veld ingevuld en prijs4 berekend.


Omdat er meerdere manieren zijn om prijzen te berekenen is de volgorde van belang om te bepalen welke soort berekening er zal worden uitgevoerd.

De volgorde voor het overnemen van de instellingen is als volgt:


1. Overige korting ingesteld bij leverancier
2. Boeksoortkorting (overruled 1)
3. Artikel Default (overruled 1 en 2)

Bij het importeren van artikelmutaties wordt de VVP niet her berekend. Alleen de verkoopprijs wordt aangepast. (en de inkoopprijs indien apart meegeven in mutaties)

Het her berekenen van VPP kunt u vinden bij artikelbeheer -> VVP (her)berekenen.

De VVP prijs in de tussenbestanden wordt alleen gevuld als er een inkoopprijs meegegeven wordt. Bij het importeren in het eigen bestand wordt de VVP bepaald

Wat moet u instellen?


1. Stel bij beheer -> standaard instellingen -> artikel de VVP Korting en de VVP bereken methode in.
2. Stel bij beheer -> standaard instellingen -> “leverancier”(elke leverancier) de VVP korting en de VVP bereken methode in.

3. Wijzig de VVP methode voor bestaande artikelen. Dit kan in goederenstroom bij Artikelbeheer -> Artikel. Maak daar een selectie voor bepaalde artikelen. Markeer de artikelen en klik op uitvoeren kies vervolgens bij VVP bereken methode de gewenste
methode, en klik op akkoord.

Heeft u vragen of opmerkingen over deze handleiding, neem dan contact op met de Bronboek Helpdesk.
Ter referentie kunt u Handleiding ID 1858 gebruiken.

Telefoon:078-691 10 66
Internet:helpdesk.bronboek.nl
E-mail:helpdesk@bronboek.nl